Marieke Oostenenk

Mijn hele leven maak ik al “krabbeltjes” op elk papiertje dat ik tegenkom: meestal een abstract spel van lijnen.

In 1996 begon ik aan mijn eerste cursus mandala-schilderen bij Lia Luyben in Goirle. Bij haar leerde ik een beter gevoel te krijgen voor kleuren en lijnen. De fascinatie voor kleur werd steeds groter. De ei-tempera techniek opende voor mij ongekende mogelijkheden.
Na eerst strikt de mandala-techniek gevolgd te hebben, besloot ik enkele jaren geleden deze los te laten. Ik bleef de cirkelvorm echter wel gebruiken voor mijn schilderijen. Zowel de beperking, als de volmaaktheid van de cirkel blijft mij boeien. Ik schilder nog steeds bij Lia Luyben en thuis in mijn atelier.

In 2001 volgde ik een workshop beeldhouwen bij K3wK in Riel. Hier raakte ik “in de ban van de steen”. Er volgden nog een paar workshops (o.a. bij beeldhouwer Remi Kruizinga) en daarna volgden cursussen bij Marcel Dagevos (Bick in Tilburg) en een cursus beeldhouwen op Bali. Ik werk het liefs in middelharde steen zoals albast, indiaserpentijn, opaal en kobalt, maar ook in marmer, onyx en verdite.

Tot vorig jaar heb ik bij de Buffel in Vinkel gebeeldhouwd. Na het overlijden van Cor, de grote inspirator achter de Buffel, hakken we nu met een groep beeldhouwers "de Doorhakkers" op de vrijdag bij de pluktuin van Mrs. Bouquet, Heikantsedijk 1a in Heeswijk-Dinther. Je bent van harte welkom om hier te komen kijken. Ook werk ik in mijn eigen atelier in Goirle.

In 2012 heb ik samen met vrienden Stichting Ibhongo opgericht. We steunen projecten in township Masiphumelele in Zuid Afrika. We richten ons daarbij met name op de ondersteuning van jonge, kansarme kinderen. Een aantal van mijn kunstwerken zijn te koop en een deel van de opbrengst (50%) gaat naar Stichting Ibhongo. Dezelfde regeling geldt voor werk in opdracht. Zie www.stichtingibhongo.nl.

De afgelopen anderhalf jaar heb ik, door een ernstig ongeluk, niet kunnen schilderen of beeldhouwen. In december 2018 ben ik weer met schilderen begonnen.